Wysłany: 2010-01-02, 13:43 Wiek a dojrzałość uczuciowa
Czy uważacie, że dojrzałość, czyli jakby gotowość na szczere uczucie "otrzymuje" się wraz z wiekiem? Czy prawdziwa miłość zaczyna się od jakiejś "granicy", czy bez znaczenia? Dwunastolatka nie potrafi kochać? Zapraszam do dyskusji.
_________________ jag behöver ingen hjälp
vill du hjälpa - hjälp dig själv! bara lämna mig i fred...
Mi się wydaje, że 12 lat to za mało, żeby w ogóle wiedzieć co to miłość. Myślę, że do związku trzeba dojrzeć, ale nie chodzi tu o wiek tylko o jakieś hmm doświadczenie w związkach. Czasami zdarza się, że młodszy potrafi kochać a starszy nie, więc wiek nie ma znaczenia. Można być zakochanym, ale to dla mnie nie to samo co kochać.
_________________ Uwazaj na swoje życzenia,
Uważaj na swoje słowa,
Uważaj na swoje życzenia,
Bo będziesz żałował,
Bo jeszcze się spełnią ...
BloodyTampon. [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-02, 13:49
Myślę, że jednak ta dojrzałość uczuciowa o której mówisz pojawia się wraz z wiekiem. W podstawówce czy 1 gim. ta miłość to taka 'szczeniacka' i nie mająca sensu. Chyba właśnie tak w wieku tych 15 lat zaczyna brakować tej drugiej połówki i wtedy zaczynają się poważniejsze uczucia i związki. Zastanawiając się nad miłością dwunastolatki od razu na myśl mi przyszła LooveRafkuś, zastanawiam się jak dwunastolatka i dwunastolatek okazują sobie tą niby miłość. I co moga ze sobą robić
Może ma to coś wspólnego z wiekiem poniekąd ale głównie to chyba o dojrzałość taką wewnętrzną.
Co prawda związek 12 latków jest cóż,dosyć zabawny biorąc pod uwagę co oni razem mogą robić,tak jak Bloody. napisała.I właśnie tu się pojawia fakt że uczucia i związki nie zawsze są takie same.W sensie że choćby dwoje 14 latków.Taka dziewczyna może i być zakochana ale dla starszych osób ten związek i tak będzie wydawać się śmieszny.
Ale znam i osoby które mają po 15,17 lat a dalej potrzebują chłopaka tylko po to żeby mieć i chwalić się koleżankom.
W każdym bądź razie ja od 3 lat nie mogę się wyleczyć z uczucia którym darzę pewnego durnia,i ta miłość zaczęła się w wieku właśnie takim "szczeniackim".
Także uczucia zależą jednak od dojrzałości a nie od wieku.
_________________ I'm not afraid to take a stand Everybody come take my hand We'll walk this road together, through the storm Whatever weather, cold or warm Just let you know that,you're not alone
Holler if you feel that you've been down the same road.
zastanawiam się jak dwunastolatka i dwunastolatek okazują sobie tą niby miłość
No ja przepraszam, co oni mogą niby razem robić? Miłość to nie tylko migdalenie się, lizanie, czy inne tulenie, nie tylko seks i nie tylko erotyka. Może nie w przypadku LooveRafkuś, ale jak się dwoje dojrzałych dwunastolatków spotka, to może i coś z tego będzie? Moi znajomi mają po lat 18, a zaczynali jak mieli 12 "być ze sobą". Chyba nie znam bardziej pokręconej, a tym samym zgodnej pary. Miłość można okazywać sobie w różny sposób i moim zdaniem każdy jest zdolny do miłości
_________________ jag behöver ingen hjälp
vill du hjälpa - hjälp dig själv! bara lämna mig i fred...
BloodyTampon. [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-07, 20:48
Ale mi wcale nie musi chodzić o całowanie się, seks itd. O rozmowę może mi chodzić ;)
Jak dla mnie dwunastolatki to gadać mogą bez chodzenia. xD Niektóre takie "pary" w ogóle się wstydzą ze sobą przebywać w miejscach publicznych, np. stoją na korytarzu w szkole jakieś 10 m od siebie i żadne nie chce podejść o.O przecież miłość nie na tym polega. No ale szpan przecież
_________________ Uwazaj na swoje życzenia,
Uważaj na swoje słowa,
Bo będziesz żałował,
Bo jeszcze się spełnią ...
BloodyTampon. [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-08, 15:15
U mnie w podstawówce, do której chodziłam związki polegają tylko na 'cześć cześć' i tyle. Więc nie chodzi mi o to czy umieją rozmawiać czy nie. Z reguły chłopak w wieku 12 lat ma inne zainteresowania niż dziewczyna w tym wieku i kompletnie nie ma pojęcia o 'chodzeniu'
Wiek w sumie nie ma aż takiego znaczenia,wiadomo ze para 11-12 latków wygląda dosyć dziwnie ale niektórzy nawet w tym wieku potrafią być na tyle dojrzali żeby ze sobą być. A teraz wystarczy spojrzeć na parę 12 latków i 15, wiadomo ze wszyscy powiedzą ze związek 15 latków wygląda lepiej i ze w tym wieku już można kochać,oczywiście od razu odrzuca miłość 12 latków. Ale jak z kolei jest para 18 latków,a 15 to wiadomo ze większość powie ze związek 18 latków jest bardziej dojrzały i tak dalej. Wiec..no właśnie. Ale jak czasami widzę pinezki na nk i pod tym podpis 'KoFfCiAm CiEm kOffAniE' to aż mi się nie dobrze robi, i to dotyczy tak samo 15 latków jak i 12 latków, a jak z kolei widzę kurdupla w wieku 9 lat z takimi tekstami, to nie mogę wytrzymać ze śmiechu. Do tego mówi się ze chłopak powinien być co najmniej 4 lata starszy od dziewczyny,żeby byli na tym samym poziomie dojrzałości,ale tutaj znowu zależy od człowieka. Dzisiaj stałam kolo grzejnika,a obok mnie stanęły dziewczyny z 1gim, z 10 kroków dalej stal jej chłopak, i ta koleżanka go zawołała to się z 5 minut wahał,a jak podszedł to co chwile się odwracał do tylu,kompletnie nie umieli ze sobą gadać,wyglądało to żałośnie, ale z kolei jak ich widzę czasami na przerwach to na luzie stoją przytuleni i się migdalą,cóż za szpan,żałosne jest takie coś,ale to już mały postęp bo większość par nawet nie potrafi się przytulic,po za emotkami na gg .
_________________ If I open my heart to you
Im hopin you'll show me what to do
and if you help me to start again
you know that I'll be there for u in the end...
Czy ktoś ma 12 lat, czy 18 może być tak samo dziecinny i po prostu głupi w związku, nie zależy to od wieku, raczej od doświadczenia, pewnego rodzaju dojrzałości.
Raczej osobom w wieku 12 czy 13 lat brak chyba tej dojrzałości, umiejętności zrozumienia, kompromisu i stworzenia prawdziwego związku, ciągle uczymy się na własnych błędach, na doświadczeniu,a skąd ma je w sprawach miłości brać osoba w takim wieku? W końcu to, co piszą w gazetach czy co opowiadają inni nie nauczy nas wiele, w porównaniu z tym, czego sami doświadczymy, a uważam, że osoby w tak młodym wieku miały sposobności przeżycia czegoś, co nauczyło by ich czegokolwiek o miłości.
Jasne, mogą sobie być razem, w jakiś związkach, ale nie wydaje mi się, że będą one zbudowane na miłości, raczej na zauroczeniu.
Oczywiście, nawet osoba w wieku 20 lat może być praktycznie nie zdolna do takiej prawdziwej miłości, nie ma tu znaczenia wiek, ale bagaż naszych doświadczeń.
_________________ "Teoria ma nadzieję.
Praktyka nie ma nawet złudzeń."
To zależy od rozwoju i dojrzałości człowieka. Mam koleżanke, która mając 12 nie wyglądała na swój wiek, a z zachowania i charakteru była taka sama jak ja i moje koleżanki troche od niej starsze. W swojej klasie troche się wyróżniała od innych. Gdy miała 12 lat miała chłopaka a on był o 3 lata od niej starszy i różnica wieku nie przeszkadzała im. Znam tez niektóre dziewczyny które mają 12 lat i są strasznie dziecinne, ale bywają i wyjątki. Znam też pary, które są ze sobą w tym wieku, ale wygląda to na takie zwykłe że tak powiem dziecinne chodzenie. Ale w przypadku mojej koleżanki było całkiem inaczej.
Ale niektórzy chłopcy, którzy są już pełnoletni uważają, że dziewczyna w wieku 15 lat nie jest gotowa na poważny związek. To też zależy od tego jak się na to patrzy.
_________________ Każdy ma jakiś talent, więc zacznij coś robić,
po jakimś czasie zacznie Ci wychodzić,
wtedy przyjdzie satysfakcja - nikt Ci jej nie odbierze!
Ale musisz uwierzyć w siebie, uwierzyć szczerze !
Moim zdaniem wiek tu nie ma zadnego znaczenia. Wszystko zalezy od dojrzalosci emocjonanej. Jeden te dojrzalosc bedzie mial w wieku 12 lat a inny w wieku 30 lat bedzie nadal dzieckiem. Sama swoj zwiazek rozpoczelam dosc wczesnie i jestem z tym partnerem juz 6 lat. Jasne ta milosc jest teraz inna niz 6 lat temu bo dojzalsza silniejsza, ale nadal ta sama.
Sama swoj zwiazek rozpoczelam dosc wczesnie i jestem z tym partnerem juz 6 lat.
można spytać, ile masz lat?:)
sama nie wiem. zwykle jak jesteśmy w jakimś wieku, wydaje nam się, że jest to wiek właściwy na związek, a kiedy minie parę lat stwierdzamy, że byliśmy wtedy tacy dziecinni. wydaje mi się, że aby odpowiedzieć na takie pytanie, trzeba najpierw się zastanowić nad tym, czym jest dojrzała miłość i w ogóle potrzeba miłości, bycia w związku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum młodzieżowe - forum nastolatków - to właśnie tu! Tu rozmawiamy o ważnych sprawach, takich jak dorastanie, dojrzewanie, przyjaźń, miłość i seks. Na naszym forum dla młodzieży porozmawiasz także o szkole i nauczycielach. Jak na fora młodzieżowe przystało znajdziesz tu gry Java, gry online, dzwonki, tapety na telefon. Nastolatki rozmawiają o motoryzacji, muzyce, sporcie jak również o seksie.